Найперспективніші професії 2021-2025 років

Щорічно нові молоді спеціалісти, закінчивши своє навчання, починають активний пошук роботи. Безумовно, кожна сфера діяльності приваблива і цікава по-своєму. Однак, сьогодні, як ніколи, при виборі професії, необхідно враховувати тенденції ринку праці, потреби суспільства та можливі умови роботи.

Для того щоб бути затребуваним, успішним і заробляти хороші гроші, необхідно йти в ногу з часом, мислити ширше і на перспективу. Різко шагнувший вперед технічний прогрес, безперечно, наклав свій відбиток на світовий ринок праці.

Безліч професій втрачають свою актуальність, особливо одноманітна механічна ручна праця. Більше половини студентів (до 65%) свідомо вчаться у ВНЗ для «галочки», за спеціальністю, з якою не хочуть пов’язувати подальше життя. Навички та вміння останні 10 років оцінюються на ринку праці набагато дорожче, ніж просто наявність диплома про вищу освіту.

Пропонуємо врівноважити шальки терезів між перспективою гарної кар’єри з високим рівнем доходу і бажанням слідувати особистим інтересам, направляючи «стопи» в нове майбутнє.

Інтернет речей

Професії інтернет речей (IoT, Internet of Things) сьогодні вийшли на лідируючі ступені попиту завдяки стрімкому розвитку технологій і активному їхньому впровадженню в побут кожної людини. Розробники розумних сенсорних електронних браслетів, додатків про здоров’я і правильне харчування з можливістю підраховувати кількість калорій і т.п. сьогодні заробляють від $100 тис. на рік за контрактом з провідними західними компаніями.

Управління кавоваркою, чайником, пилососом, електронною годівницею для домашнього улюбленця за допомогою декількох кліків на телефоні, – ось результат роботи професій Інтернет речей. Як наслідок, з’являється більше вільного часу для самореалізації, творчого і професійного зростання, хобі. Людина піднімається над щоденною рутиною з дрібних справ для створення чогось більшого.

Робототехніка

Професії, пов’язані з робототехнікою, а також з аналітикою поведінки роботів в соціумі будуть лідирувати наступні 5-10 років на думку експертів.

Кафе з роботами замість обслуговуючого персоналу успішно функціонують в Японії. Робот-особистий асистент, робот-няня вже не фантастика з фільмів, а реалії. В основі створення штучного інтелекту лежать знання з механіки, електроніки, автоматичного управління, програмування, дизайну, мехатроніки, проектування.

Кількість вакансій для спеціалістів з проектування робототехніки, а також технічних експертів з обслуговування «розумних машин» буде збільшуватися швидкими темпами.

Щоб роботи служили на благо людства і «еволюціонували», дотримуючись моральних і етичних законів, будуть потрібні особливі спеціалісти у сфері юриспруденції – Адвокати з робоетіки.

IT-технології і комунікації

IT-професії майбутнього в найближчі 5 років ще тісніше будуть переплітатися з бізнесом і глибше впроваджуватися в повсякденне життя людей. Уже кілька років активно йде перебудова і переорієнтування малого, середнього і великого бізнесу з урахуванням комунікацій і інформаційних технологій. Налагодити плідний зв’язок з клієнтом за допомогою електронного інструментарію – головне завдання IT- спеціалістів різного профілю.

Реорганізація (перетворення) робочих процесів в сторону максимальної автоматизації за допомогою впровадження новітніх IT-технологій підвищує ефективність бізнесу в рази, суттєво зменшуючи вплив людського фактора. Чим більше розвинені внутрішні корпоративні комунікації, чим частіше використовуються IT-технології для ефективної взаємодії із зовнішнім світом і людьми, тим більш конкурентоспроможною стає компанія у своїй ринковій ніші.

E-commerce

Професії електронної комерції отримали справжній зліт за останні кілька років, але пік затребуваності прогнозується на 2021-2025 роки. Навчання, робота, приватні послуги репетиторства, шопінг різко перейшли в online з початку 2020 року. Активний приплив користувачів і покупців триває і в 2021 році. E-commerce об’єднує основні бізнес-напрямки: менеджмент, фінанси, маркетинг і економіку. Відмітна особливість E-commerce полягає в застосуванні до вище перерахованих сфер високих технологій.

Спеціалісти з електронної комерції переводять функціонування компанії в інтернет-простір, охоплюючи максимальну кількість потенційних клієнтів, тим самим заощаджуючи час клієнта і скорочуючи витрати на ведення бізнесу оффлайн.

Бізнес-проекти з електронною комерцією можуть існувати і успішно вести комерційну діяльність виключно онлайн. Також зростає кількість фірм і компаній, які займаються торгівлею або наданням послуг online і offline одночасно.

Транспортна логістика

Професії у сфері транспортної логістики не менш важливі, ніж електронна комерція або IT-технології. З усіх логістичних витрат у підприємства або приватної фірми 50% і вище – це саме витрати, пов’язані з транспортною логістикою.

Спеціалісти з відділу транспортної логістики на підприємствах вирішують ряд важливих організаційних питань: розробляють транспортну систему для підприємства, обирають і організовують складські приміщення з урахуванням специфіки виробництва та його масштабів, визначають типи доставки вантажів кінцевим споживачам, визначають габарити і вантажопідйомність необхідних транспортних засобів для перевезення вантажів підприємства, розробляють оптимальні маршрути доставки з позиції економії коштів на доставку підприємства.

Компанії, які не мають власних відділів логістики, укладають договори на надання послуг з доставки вантажу з фірмами, що спеціалізуються на даному профілі роботи.

Біотехнології

Професії в області біотехнологій важливі для людства першочергово. Саме вони стоять на передовій у боротьбі зі смертельними і невиліковними захворюваннями. Біотехнології, біомедицина і біофармацевтика – найбільш перспективні напрямки 2021-2025 років. Біотехнології тісно переплелися з такими галузями, як: генна інженерія, екологія, медицина, сільське господарство і т.д.

Сьогодні біотехнології базуються на новітніх досягненнях генної та клітинної інженерії: вирощування окремих органів людського тіла, трансплантація органів від людини до людини, трансплантація органів від вищих тварин до людини.

Вирощування м’яса та інших продуктів тваринного походження в пробірках без вбивства тварин – одне з найважливіших досягнень в області біотехнологій.

Сфера енергетики

«Енергетичні професії» майбутнього покликані розвивати і модернізувати морально застарілі системи видобутку енергії, які існують ще з ХХ століття. Економічні показники держав також багато в чому залежать від ефективності роботи енергетичної галузі.

Останні 5 років «Зелена енергетика» стала головним альтернативним джерелом поновлюваної енергії. Пріоритетом на 2021-2025 роки буде «вирощування» спеціалістів на основі останніх досліджень і методик із застосуванням новітніх технологій. Енергонезалежні держави стабільно ведуть пошуки екологічно «чистих» джерел накопичення і споживання енергії. До них відносять енергію сонця, води, вітру.

Спеціалісти нового покоління з енергомереж повинні будуть вирішувати питання з проектуванням і моделюванням «розумних мереж». «Енергетичні професії» майбутнього розвиваються і будуть розвиватися спільно з IT-технологіями, щоб ефективно контролювати видобуток енергії і подальше

Також буде цікаво та корисно прочитати статтю
“Найбільш високооплачувані професії: Топ-10”