Зміцнення викладання та організаційного управління в університетах

З метою якісної підготовки до проходження акредитації освітньої програми «Фінанси, банківська справа та страхування» на першому (бакалаврському) рівні спеціальності 072 Фінанси, банківська справа та страхування Миколаївського національного університету імені В.О. Сухомлинського, завідувачем кафедри економіки, менеджменту та фінансів Наталією Данік у березні 2023 р. було успішно завершено курс «Зміцнення викладання та організаційного управління в університетах» ― який запропоновано експертами з України та Німеччини, викладачів і співробітників ГО «Вище», Саксонського центру викладання та навчання у вищій школі (HDS) (Німеччина) і Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) на освітній платформі Prometheus.

В результаті проходження навчання на курсі було опрацьовано ефективні шляхи стимулювання та підтримки якісного викладання на рівні освітніх компонент (окремих курсів), освітньої програми й університету в цілому. У курсі представлені різні погляди на підвищення якості викладання, оновлення освітніх програм, управління змінами та лідерство в університеті, що дозволило поглянути по-новому на роль викладача в забезпеченні якості освіти; планувати та впроваджувати ефективні зміни на різних рівнях: рівні окремих курсів, освітньої програми та ЗВО в цілому; дізнатися більше про роль гаранта програми; обирати різні проєкти, що підтримують розвиток викладачів у ЗВО.

На основі отриманих знань було проведено методичний семінар для викладачів кафедри економіки, менеджменту та фінансів, для підвищення рівня педагогічної майстерності, і гарантів освітніх програм, які хочуть продумано та системно вдосконалювати освітні програми із залученням різних зацікавлених сторін (стейкхолдерів).