Шевченко в цифрах

 

 

Ви знаєте, що через 9 днів виповниться 210 років від дня народження поета, письменника та художника без якого неможливо уявити українську історію, культуру та мистецтво? 

Так, Тарасу Григоровичу Шевченку буде 210. І за 10 днів до 210-річчя Держмистецтв розпочинає рубрику “10 цікавих фактів про Кобзаря за 10 днів”. 

Протягом 10 днів ми публікуватимемо на нашій сторінці по одному цікавому факту, який пов’язаний з життям, творчістю або постаттю Тараса Григоровича.  І починаємо ми це робити прямо зараз. Отже…

✨ 10 днів до Дня народження Тараса Григоровича Шевченка 

 

Шевченко в цифрах 

👉 За даними «Формулярного списку про службу лінійного Оренбурзького батальйону №1» за 1853 рік зріст Тараса Григоровича складав 164 сантиметри.

👉 Тарас Григорович Шевченко помер досить рано, проживши всього 47 років. Із них 24 роки митець був кріпаком. Ще 11 років перебував на військовій службі, у засланні або ж під слідством. І протягом свого недовгого (за сучасними мірками) життя лише 12 років він був відносно вільною людиною.

👉 Протягом кількох десятиліть він мешкав у великих містах: 1,5 роки митець жив у Вільнюсі, а згодом ще 17 – у Петербурзі і лише 15 років за все життя провів в Україні. 

👉 Пан Енгельгардт погодився відпустити Шевченка за 2500 рублів на той час ця сума була еквівалентна 45 кілограмам чистого срібла.

👉 У своїй збірці «Кобзар» поет згадує слово «калина» 385 разів, слова «Укра­їна» і «український» – 269 разів, натомість слова «Бог», «Божий», «Господь», «Господній», «Ісус», «Христос» та «Христів» уживаються в поезії Шевченка 1281 раз.

👉 Він написав 237 віршованих, 11 прозових та 2 драматичних твори. Також всього до сьогодення дійшли 835 картин та малюнків Тараса Шевченка в оригіналах і частково в гравюрах на металі й дереві. Також до нас дійшло 11 автопортретів Шевченка. Крім того, відомо про 278 втрачених або не знайдених робіт. 

👉 В Україні існує 25 варіацій назв міст, селищ та сіл, присвячених Шевченкові: Тарасівка, Шевченкове, Тарасівці, Тарасо-Григорівка, Кобзар тощо. В цілому ім’я митця мають 352 населених пункти. 

👉 1384 – стільки пам’ятників Кобзарю встановлено в світі. З них в Україні налічується 1256 монументів, і ще 128 – в 35 країнах світу — Бразилії, США, Китаї тощо.