Участь у засіданні наукової студії

16 квітня 2024 року на базі Миколаївської обласної універсальної наукової бібліотеки відбулося чергове засідання наукової студії «Освіта Миколаївщини: нові наукові орієнтири» за темою «Наукові дослідження та освітні інновації в період воєнного стану». Професорка кафедри економіки, менеджменту та фінансів Олена Гуріна взяла активну участь в обговоренні теми із доповіддю «Освітні втрати під час війни: компенсація та діагностика». 
Під час виступу доповідачка закцентувала увагу присутніх на ключових факторах, які призводять до освітніх втрат. Також було зазначено, що освітні втрати на рівні середньої освіти сьогодні вже тісно корелюють із потенційними втратами у вищій школі. До основних із них доповідачка віднесла: тенденцію зменшення кількості вступників до ЗВО, тенденцію зниження якості потенційних вступників до ЗВО та потреба у спеціальних програмах підтримки та адаптації учнів до навчання на рівні вищої освіти. Не залишилася поза увагою характеристика викликів, з якими вже сьогодні стикаються викладачі, зокрема, під час формування «жорстких» та «м’яких» навичок у майбутніх фахівців. 
Компенсаторні заходи з подолання освітніх втрат, на думку доповідачки, мають бути спрямовані на відновлення якісного та ефективного офлайн навчання за умов відносної безпеки територій та наявності належним чином облаштованих укриттів; підвищення ефективності навчання за рахунок сучасних технік та методик навчання; організації навчання за принципом використання «готових рішень» або «навчання з коробки»; психологічну та методичну підтримку вчителів та керівників закладів освіти, налагодження комунікацій, регулювання та координації з боку державних інституцій, центрів професійного розвитку педагогічних працівників; ресурсне забезпечення.