День Волонтера

5 грудня у світі та в Україні зокрема відзначають День волонтера — International Volunteer Day. Цього року дата свята випадає на понеділок.

З 1985 року за ініціативою Генеральної Асамблеї ООН у світі відзначається Міжнародний день волонтера.

Перші випадки добровільної допомоги, як світового руху, припадають на 1859 рік. У нашій країні початком його появи називають кінець 90-х років ХХ століття.

З 2003 року волонтерська діяльність у сфері надання соціальних послуг визнана спеціальною Постановою Кабінету міністрів України.

Вважається, що волонтер – це покликання, певний спосіб життя, коли весь свій вільний час одні люди присвячують допомоги іншим або суспільству, безкоштовно займаючись самими різними справами, які дуже важливі для людей, спільноти або держави в поточний момент. В Україні потужний сплеск волонтерства відбувся у 2014 році, під час Революції Гідності та початку війни на Донбасі.

Тисячі українців без жодного примусу допомагали Майдану продуктами, теплими речами, наметами, грошима. Згодом були налагоджені постачання ЗСУ та добровольчих підрозділів, що виконували завдання у зоні АТО/ООС. Волонтери збирали гроші та доправляли військовим майже все необхідне — від продуктів харчування, пального, транспорту, медикаментів та одягу до бронежилетів, тепловізорів, безпілотників та спецтехніки.

Цього дня варто відзначити роботу волонтерів, привітавши з професійним святом, адже завдяки їхнім зусиллям, ентузіазму та енергії цей світ стає добрішим, безпечнішим і щасливішим.

Волонтерський рух в Україні після повномасштабного вторгнення

24 лютого 2022 року терористична держава РФ розпочала масований наступ на Україну, атакуючи з півночі, сходу та півдня. Одразу стихійно організувався потужний волонтерський рух допомоги українським військовим та цивільним, що страждали від війни.

Тільки організацій, що надавали гуманітарну допомогу, в перші дні вторгнення було створено понад 1700, писало видання The Village.

Оцінити кількість громадян, залучених до волонтерства, неможливо — лік іде на десятки тисяч, а благодійні внески роблять мільйони українців.

Сила народної підтримки виявилася настільки потужною, що соціальними мережами почали ширитися жарти, мовляв, українці можуть назбирати не лише на Байрактари, а й на космічний корабель. 

Викладачі природничого факультету не стоять осторонь.

Завдяки не байдужим викладачам і студентам українці отримують фінансову, волонтерську та донорську допомогу з різних куточків нашої держави. За п’ять місяців продуктивної роботи вдалося зібрати гроші, які були спрямовані на закупівлю технічного приладдя для армії, а частину виділяють на гуманітарну допомогу. Відтак, закупили та розвезли по областях України більш ніж 200 тонн медикаментів та медичного обладнання. Також займається евакуацією вразливих груп населення.