Революція Гідності

Україна щорічно вшановує пам’ять Героїв Небесної Сотні – українців, які віддали своє життя 10 років тому, захищаючи право на життя у вільній європейській державі.

З листопада 2013 року по лютий 2014-го, Україну охопили масові протести. Громадяни вийшли на вулиці та площі Києва, виступаючи проти політики тодішньої влади та її відмови від європейської інтеграції. Мирні акції протесту перетворилися на Революцію Гідності та призвели до втечі тодішнього президента Віктора Януковича.

Кульмінацією подій стало масове протистояння на Майдані Незалежності у столиці між протестувальниками та силовиками, що призвело до трагічних подій 18-20 лютого 2014 року, коли загинуло найбільше людей.

Список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 року. Першими загинули активісти Майдану Сергій Нігоян та Михайло Жизневський від вогнепальних поранень у центрі столиці. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького. Під час подій до 18 лютого загинуло вже 9 людей. З 18 по 20 лютого загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого — ще 20. Хоча офіційно всіх загиблих відзначили як Небесну Сотню, насправді їх було понад сто.

День Героїв Небесної Сотні − пам’ятний день, що відзначається в Україні 20 лютого на вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної Сотні – відважних співвітчизників, які віддали своє життя за можливість Україні бути незалежною, демократичною, відкритою світові державою та самій творити своє майбутнє.

Цей день встановлено Указом Президента України від 11 лютого 2015 року з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави. З 18 лютого 2014 року розпочався найтрагічніший етап Революції Гідності і тоді ж розпочалася наша війна за свободу. Сьогодні ми дуже гостро це усвідомлюємо. Було страшно й ми не знали, які важкі випробування ще попереду і якою страшною буде ціна за незалежність, право самим визначати свій вектор. Майдан встояв −  мужністю і рішучістю всіх, хто відмовився вірити у приреченість, хто не зважав на числа, а робив те, що належало. Українці стояли зі щитами і камінням проти кийків, водометів та вогнепальної зброї тих, хто  називав себе правоохоронцями. За відмову від пострадянської моделі влади, відстоюючи гідність та свободу десятки українців віддали своє життя у ці трагічні дні…

Будьмо ж гідними великої слави Героїв України, які твердо вірили, діяли, знали: Українська нація народилася тоді, коли в її обороні впала перша крапля червоної української крові на чорну українську землю. Українська нація існуватиме доти, доки хоча б один українець буде готовий покласти своє життя в її обороні.

 

Слава Україні! Героям Слава!

«Шлях у безсмертя»: до Дня пам’яті Героїв Небесної Сотні – рекомендаційний список літератури