«Таємничий Сковорода»

«Таємничий Сковорода» з нагоди 300-річчя від дня народження українського філософа, просвітителя-гуманіста, поета, педагога – Григорія Сковороди. Науковці відзначають, що вчення Григорія Сковороди залишається близьким і сучасним для нових поколінь, попри те, що змінилося кілька епох. Кожна нова генерація студентства, приймає філософа по-своєму «як свого», адже Сковорода, вочевидь, розкривав філософські питання, які не втратять актуальності. А саме «Що таке щастя?» і «Як бути щасливим?».

Григорій Савич Сковорода (22 листопада (3 грудня) 1722 — 29 жовтня (9 листопада) 1794) — видатний український філософ-містик, богослов, поет, педагог. Мав значний вплив на сучасників і подальші покоління своїми байками, піснями, філософськими творами, а також способом життя. Сковороду називають проповідником філософії любові і свободи. Розроблена філософом концепція життєвої мудрості вражає і сьогодні.

Святкування 300-річчя Григорія Сковороди є однією з ключових культурно-мистецьких подій 2022 року, яку попри війну в Україні відзначатимуть на державному рівні. Міністерство культури та інформаційної політики України сприяло тому, що дата ювілею відомого українця увійшла до переліку ювілейних дат ЮНЕСКО 2022 року.

«Ми розпочинаємо  проєкт за 300 днів до дня народження філософа, щоб дати можливість українцям повною мірою відчути глибину та важливість постаті Сковороди. Окрім власних заходів МКІП та Держмистецтв, ми закликаємо творчі спільноти по всій країні долучатися до світу Сковороди й разом перезавантажувати його сприйняття. Ми хочемо, аби українці пишалися, що саме Україна є домівкою одного з найвпливовіших філософів Східної Європи», — підкреслив  Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

З нагоди святкування 300-річчя Григорія Сковороди вийде книга про життя українського просвітителя-гуманіста, поета й педагога із серії «Життя видатних українців». Міністерство культури опублікувало обкладинку книги, на якій вказані імена авторів видання видатного українського поета Івана Драча та філософів Мирослава Поповича і Сергія Кримського. Також видавці зазначили, що це перша книжка серії, започаткована видавництвом “Фоліо”, яка написана на основі матеріалів трьох видатних діячів української культури, дослідників творчості Сковороди.

«Феномен Григорія Сковороди у тому, що він залишається близьким і сучасним для нових поколінь, попри те, що вже змінилося кілька епох. У кожній новій генерації знаходяться люди, які мають Сковороду “за свого”, люблять його як друга і шанують як учителя», — зазначають автори книги.

Також варто додати, що в інстаграмі в межах кампанії до 300–річчя Григорія Сковороди створено його акаунт, який має назву @skovoroda.today. Ведеться він від імені 28–річного Грега — саме так Григорій Сковорода підписував свої листи. Протягом 300 днів аж до дня народження філософа на сторінці публікуються дописи. Команда консалтингової компанії One Philosophy бачить образ Сковороди яскравим та актуальним: 28-річний філософ, який шукає своє покликання і ділиться своїми роздумами в інстаграмі.

«Сковорода-ментор коментуватиме події, реагуватиме на виклики сьогодення, ділитиметься власними думками та філософією, щоб усі ми зрозуміли, наскільки актуальною вона залишається в умовах сьогодення», — повідомляється на фейсбук–сторінці агенції Republic, розробниці акаунта Сковороди. Його цитати стануть влучними передбаченнями на кожен день, а коментарі до подій сьогодення ― ще одним фільтром для ухвалення рішень, адже від кожного з нас залежить майбутнє.

 Головним змістом людського існування Григорій Сковорода вважав самопізнання. Свої книги він писав химерною сумішшю церковнослов’янської та української мов, книжною мовою, пісні — українською. У фонді Одеської національної наукової бібліотеки є чимало творів Г. Сковороди різних років видання та матеріалів про життя і творчість видатного українського філософа, просвітителя-гуманіста, філософа та поета.

“Бути щасливим – значить пізнати самого себе.”